Dežer sa gradonačelnicimaObeležavajući Dan zaštite životne sredine, Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Nj.E. Vensan Dežer (Vincent Degert), državni sekretar Minstaristva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović obišli su 5.juna novoizgrađeno postrojenje transfer stanice u Šapcu i objekat regionalne deponije u Sremskoj Mitrovici, gde su svečano najavili početak rada ovog sistema za upravljanje komunalnim otpadom.

Prilikom obilaska istaknuto je da ukupna vrednost izgrađenih objekata sanitarne regionalne deponije iznosi 6.320.000 evra, i u njenom finansiranju učestvovali su:  EU sa donacijom od 5.020.000 evra kroz program za razvoj opština MISP, gradovi sa 1.000.000 evra, dok je 300 000 evra obezbeđeno preko nekadašnjeg Eko fonda ministarstva za zaštitu životne sredine.

Novoformirano regionalno preduzeće JKP Regionalna deponija “Srem-Mačva“ Sremska Mitrovica počeće sa radom u toku narednih nekoliko meseci, nakon završetka tehničkog pregleda regionalne deponije i dobijanja dozvole za probni rad od pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo  i zaštitu životne sredine.

Ovim projektom se omogućila izgradnja jedne od najvećih regionalnih deponija u Vojvodini i mačvanskom okrugu koja će obezbediti ekološko odlaganje otpada za preko 200.000 građana. Takođe, plan upravljanja čvrstim otpadom će imati dugotrajne pozitivne efekte na biodiverzitet područja reke Save.